„lebuj sushi”

Habár a legtöbb sushi rajongónak, vagy akár csak szimplán sushi fogyasztónak, nem kell bemutatni ezt a sushi típust, én úgy gondolom, hogy érdemes lehet egy kicsit jobban megismerni.

 

A japánok ritkán fogyasztják.

Érdekes, hogy nyugaton ez a legnépszerűbb sushi fajta, japánban azonban inkább a nigirizushi-t részesítik előnyben. Sushi tekercseket csak elvétve fogysztanak, ha mégis, akkor leginkább útközben.

Hogy útközben, miért a hosomaki a nyerő? Erről majd kicsit később…

Hosomaki születése:

A legenda szerint a hosomakit, azért alkották meg, hogy a szerencsejáték barlangokban, a játékosok keze ne legyen ragacsos az ételtől. (Ők nem ropit nassolnak játék közben.) Ebből kifolyólag a norizushi-t kézzel szokás enni. Pálcikával elsősorban a nigiri-t és sashimit fogyasztják. Mivel fogyasztható szabad kézzel a hosomaki, ezért manapság japánban útközben a rohanás közepette eszik, mint Mi a Fornetti-t, akárcsak a temakizushi-t.

Addig nézzünk meg néhányat a hosomaki-k közül:

 A „maki” magyarul tekercset jelent. Bizonyos értelmezésben norizushinak is nevezzük.

  • kappa maki

A legenda szerint a kappák víziszörnyek, akik megvesznek az uborkáért. Innen kapta az uborkás vékony sushi tekercs a kappa maki nevet.

  • shinko maki

Takuan (oshinko)-ból készül. Pácolt japán retek. Az íze tökéletesen illeszkedik az algáéhoz, így egy nagyon ízletes kis kombinációt alkotnak együtt.

  • tekka maki

A „tekka” nevet a vörös tonhal jellegzetes színéről kapta. Izzó vas!

  • kanpyo maki

A kanpyo egy közkedvelt alapanyag nem csak japánban. Például francia országban is nagyon népszerű lett. Magyar nevén, pácolt japán tök. A kanpyo maki-t szokták pisztoly sushinak is nevezni, a külleme miatt.

  • anakyu maki

Pácolt angolna és gyufaszál méretre vágott uborkát tartalmazó hosomaki. Az angolna karakteres íze és az uborka roppanós állaga kiegészíti egymást.

  • umekyu maki

A pácolt ume szilva sós intenzív ízét az uborka, éppen akkora mértékben tompítja, hogy tökéletes összhangot teremtsen.

Végül a híres sake maki

Nincs mit túlmagyarázni. Világszerte a legkedveltebb hosomaki-ról van szó, a lazac tekercsről.