lázadó sushi, ami ellentmond a tradícióknak

Míg a sushi félék túlnyomó többsége Japánból származik, vannak olyan típusok, amiket más nemzet konyhája alkotott meg. Az egyik ilyen az uramaki (kifordított tekercs).  Ez a sushi tekercs egy kaliforniai változat. Nem ritkán magát a típust is kaliforniai sushinak is nevezik, habár meg vannak a főbb alapanyai (erről kicsit később).

„Sport Sushi”: Mindent Bele!

Az amerikaiak még most sem, abban az időben főleg nem voltak hozzászokva az alga és a nyershal ízéhez. Ebből az apropóból alkották meg a kifordított tekercset.

Mivel az alga nem ér közvetlen hozzá az ízlelő bimbókhoz, csak rágás közben, amikor keveredik a többi alapanyaggal, így kevésbé intenzív az alga íz. „Töltelék” gyanánt, nem ritka a Japán konyhától eltérő alapanyagok használata. Tulajdonképpen mindent rakhatunk bele, amíg megmarad az ízharmónia.

Alapvetően 3 féle uramaki különböztetünk meg.

A főbb különbség a külsejében nyilvánul meg.

Szórt

szezámmag, tobico (repölőhal kaviár), negi (újhagyma), tempura morzsa… van kívül a rizsre szóra. Vannak konyhák, ahol ezekbe az alapanyagokba forgatják a megtekert sushit.

Halmozott

különböző tatárok, zöldségkrémek… vannak halmozva a sushi szeletek tetejére.

Szeletelt

angolna, avokádó, lazac… szeleteket veszik körbe a sushit.

 

Elég gyorsan híres lett az egész világon.

Ami nem meglepő, hiszen meg tud felelni a nyugati ízvilágnak és gyönyörű, művészi tálak születnek belőle.

A legsushisabb kifordított sushik:

SZÍVÁRVÁNY

Kívül álltalában lazac, tonhal, avokádó. Belül abszolút változó, de ha a legsűrűbb esetben a kaliforniai sushi belseje.

PHILADELPHIA

 Kívül a lazac. Belül avokádó, philadelhia krémsajt.

KALIFORNIAI

Kívül szezámmag, vagy tobico (repülőhal kaviár). Belül avokádó, uborka, rák, vagy surimi